Näin puhdistat ja huollat ikkunoitasi!

Ikkunat altistuvat vuosien ajan monenlaiselle säälle, joten on tärkeää, että niitä puhdistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Haluathan, että ikkunasi pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään! Me Piklaksella huolehdimme ikkunoiden pitkäikäisyydestä valmistamalla ne erittäin korkealaatuisista materiaaleista ja pintakäsittelemällä ne sinun toiveidesi mukaisesti.

Kun aloitat ikkunoiden puhdistuksen tai huollon, avaa puitelukot irtokahvalla. Avaa puite tasaisesti sekä ylä- että alakulmasta, jottei puite väänny tai lasi rikkoudu.

Tuuletusikkunoissa on usein aukipitolaite. Avaa ikkuna kahvasta, jolloin aukipitolaite tulee näkyviin sisäpuitteen ja ulkopuitteen alaosaan. Voit vapauttaa sen avaamalla sisäpuitteen alareunassa olevan lukon. Muista lukita aukipitolaite takaisin puhdistuksen tai huollon jälkeen!

 

Lasipinnat

Ikkunoiden lasit on parasta puhdistaa haalealla vedellä, johon on lisätty esimerkiksi mietoa nestemäistä saippuaa. Vältä vahvoja emäksisiä pesuaineita! Talvisin ikkunan pesuaineena voi käyttää laimennettua lasinpesunestettä.

Jos ikkunan lasipinnalle on jäänyt esimerkiksi maalia tai liimaa, käytä niiden poistamiseen terävää partakoneen terää tai muuta vastaavaa terää. Ole poistamisessa kuitenkin varovainen, jottei lasin pinta naarmuunnu!

HUOM! Jos sinulla on EkoEnergia-ikkunat, älä käytä niiden puhdistuksessa metalliesineitä!

Puitteet

Ikkunanpuitteiden pinnat tulisi puhdistaa noin puolen vuoden välein. Käytä niiden puhdistukseen yleispuhdistusainetta – vältä pesuaineita, jotka sisältävät hankaavia aineita. Jos lika on tiukassa, voit käyttää esimerkiksi pehmeään kankaaseen imeytettyä lakkabensiiniä. Suorita sen jälkeen kuitenkin heti normaali pesu!

Tiivisteet

Ikkunoiden tiivisteet on tarkistettava vuosittain. Kun tiivisteiden uusiminen on ajankohtaista, suosittelemme käytettäväksi EDPM-, TPE- tai silikonikumista valmistettuja, vastaavanmuotoisia putkiprofiilitiivisteitä.

Pintakäsittely

Ikkunoiden pintakäsittely kannattaa tarkistaa vuosittain etenkin ulkopinnoilta, ja jos pintaan on tullut säröjä tai kolhuja, ne on hyvä korjata välittömästi. Koska puuikkunan kosteusprosentti ei saa ylittää 15 %:a ennen korjausmaalausta, korjaus-/huoltokäsittely kannattaa tehdä keväällä tai alkukesällä. Katso tarkemmat ohjeet puuosien korjausmaalaukseen/-lakkaukseen sekä alumiiniosien korjausmaalaukseen “Ohjeet ikkunoiden käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon”-oppaastamme.

Helat

Ikkunoiden saranat öljytään kevyesti kerran kahdessa vuodessa (n. 1 tippa/sarana) ja lukot vähintään kerran vuodessa (2 tippaa/lukko). Tuuletusikkunoissa ja -luukuissa olevat pitkäsulkijalaitteet ja aukipitolaitteet öljytään kerran vuodessa. Muista puhdistaa ylimääräinen öljy pois öljyämisen jälkeen!

Sälekaihtimet ja narut

Sälekaihtimia voi puhdistaa niihin kertyneestä pölystä kevyesti pölyhuiskalla tai kaihtimen puhdistimilla. Kaihtimien ja narujen pesuun voi käyttää lievästi emäksisiä (pH 8–10) yleispuhdistusaineita.

Irtoristikon rullasalpa

Ikkunan ulkopuolella olevan ikkunaristikon kiinnikkeeseen kertyy epäpuhtauksia ja myös alumiiniprofiilin sisäpinta karstoittuu. Rullasalvan toiminta voi silloin muuttua nihkeäksi ja huolto olla tarpeen. Katso tarkemmat ohjeet huoltoon “Ohjeet ikkunoiden käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon”-oppaastamme.

Hyönteispuitteet

Hyönteispuitteet irrotetaan syksyllä ja puhdistetaan hyönteisistä. Voit pestä verkon tarvittaessa haalealla vedellä. Varastoi hyönteispuitteet talveksi suojaan, etteivät linnut noki verkkoon kiinni jääneitä hyönteisiä ja riko verkkoa.

 

Tarkempia ohjeita ikkunoiden puhdistukseen ja huoltoon löydät jo aiemmin mainitusta Piklaksen “Ohjeet ikkunoiden käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon”-oppaasta.

Jos mieleesi tulee vielä kysymyksiä aiheeseen liittyen, ota yhteyttä meihin ja autamme mielellämme! Jos ikkunasi kaipaavat kokonaan vaihtamista uuteen, käy tutustumassa Piklaksen erilaisiin ikkunamallistoihin ja yli 200 eri värivaihtoehtoon! 

    Jaa tämä sivu:

Julkaistu:

Lue lisää