Näin syntyi muotoilusta Design From Finland-tunnustuksen saanut Piklaksen ulko-ovimallisto

Ovimalliston suunnitteluun minulle annettiin täysin vapaat kädet. Tutustuin tämän hetken tarjontaan suomalaisten ja eurooppalaisten ulko-ovimallistoihin tutustuen. Samalla perehdyin Pariisin ja Milanon nykymuotiin ja vuosisatojen takaisien tyylisuuntien rakennusarkkitehtuurista tämän päivän arkkitehtuuriin. Lisäksi tutustuin lasinvalmistajien tarjontaan. Suunnitteluvaiheessa kuljin paljon luonnossa; metsässä puita tutkien, meren ja järven äärellä ihailin aavaa näkymää sekä vanhoja latoja ja ryhdikkäitä rakennuksia tutkien. Kamera kulki mukanani taltioiden tutkimusmatkaani ja näiden pohjalta piirsin ja piirsin satoja luonnoksia, jotka vein Piklaksen johtotiimin nähtäväksi. Yhdessä valitsimme luonnoksista toistakymmentä jatkoon menijää. Luonnoksia aloin kehittämään ja piirtämään puhtaaksi erilaisten määrityksien mukaan. Jaoimme ovet neljään erilaiseen mallistoon: Ryhti, Idylli, Mahti ja Retro. Jokaisen malliston ovesta suunnittelin kolme erilaista versiota; pääovi, umpiovi ja terassiovi. Taloon ja piharakennukseen kun pitää saada samantyyliset ovet.

piklas ryhti mallisto ulko-ovet

Ryhti ulko-ovimalliston ajatuksena minulla on ollut nykyarkkitehtuuri

Talot ovat moderneja jopa minimalistisia, rapattuja kivitaloja tai hilltympiä puutaloja. Taloissa käytetään paljon isoja lasipintoja, joista näkee upeasti avautuvan luonnon. Talojen värimaailmassa käytetään voimakkaitakin kontrasteja - mustaa ja valkoista, joita pehmittää jalopuunsävyt, kuten tammi, saarni tai wenge.

Rytmi ulko-oven ulkonäkö muodostuu musiikista

Takana on ollut ajatus voimakkaan mustavalkoisesta talosta, rapattu valkoinen kivitalo mustilla ikkunoilla. Talon sisällä jatkuu mustavalkoinen teema luonnon puuvärien rinnalla. Rytmin ulkonäkö muodostuu rakkaasta harrastuksestani, musiikista. Ovessa on valssin rytmi, jolloin ensimmäiselle kolmannekselle tulee paino, joten ensimmäinen kolmannes on musta ja kaksi seuraavaa kolmannesta kevyttä valkoista.

Tutustu Rytmi-ulko-oviin »

Jykevä ulko-ovet saivat rock tyyliä ilmeeseen

Jykevä jatkaa samantyylistä "rapattu kivitalo tummilla ikkunoilla" -arkkitehtuuria. Tämä tyyli on aavistuksen rockimpi versio ja tässä haluttiin oveen kiiltoa maalatuilla lasielementeillä. Maalattujen lasielementtien määrällä pystyy vaikuttamaan oven läpinäkyvyyteen, valitsemalla kaikki lasit maalatuiksi ovesta ei näe läpi, jolloin ulkopuolelta ovi on kiiltävä kuin peili.

Tutustu Jykevä-ulko-oviin »

Raita ovimalli on suunniteltu selkeälinjaisten puutalojen käyntikortiksi

Raita ovet suunnittelin arkkitehtuuriltaan selkeälinjaiseen puutaloon, joka on sisustukseltaan klassisen lämminsävyinen. Pääoveen suunnittelin kolme erilaista lasityyppiä: ruutu, vaaka ja pysty. Lasin voi valita oman talon tyyliin sopivan ja oven väriajatuksina minulla oli valkoinen, vaaleanharmaa, tummanharmaa ja lämminpunainen.

Tutustu Raita-ulko-oviin »

Kerros ulko-ovi sai ajatuksensa kaksikerroksisesta talosta

Modernien kaksikerroksisten talojen arkkitehtuurissa on käytetty tehosteväristä puurimoitusta ikkunoiden välissä. Ovi muodostuu kahdesta lasiaukosta, joiden välissä on käytetty tehosteväristä silkkipainettua wengelasia.

Tutustu Kerros-ulko-oviin »

 

piklas idylli ulko-ovet

Idylli mallistoa luodessa ajatukseni olivat maalaisympäristössä

Talot ovat kauniita puutaloja, niissä on kodikas tunnelma lämpimine värisävyineen sekä lasikuisteja, korkeita kattoja ja ruutuikkunoita. Ovien värimaailman haluttiin sopivan talon arkkitehtuuriin; valkoinen, vaaleanharmaa, lämminpunainen ja yönsininen.

Ruutu –ovella maalaisromantiikkaa

Ruutu-ovi on suunniteltu maalaisromanttiseen puuverhoiltuun kotiin, jota koristaa monen monet ruutuikkunat. Ruutuikkunoiden jatkeeksi haluttiin saada ruutuovi. Pääovea on saatavilla kuusi- ja kymmenlasisena oman mieltymyksen mukaan.

Tutustu Ruutu-ulko-oviin »

Näyttävä Holvi ulko-ovi

Sopii sekä romanttiseen ja vanhaan kartanoon, jossa on käytetty kaari-ikkunoita että nykyaikaiseen puuverhoiltuun maalaisromanttiseen taloon.

Tutustu Holvi-ulko-oviin »

Komia ulko-ovi pohjalaiseen tyyliin

Komia-ovi on saanut idean pohjalaistyylisestä, harjakattoisesta punamullalla maalatusta talosta, joita on rakennettu sodan jälkeen Suomeen. Vielä tänäkin päivänä rakennetaan samantyylisiä puutaloja, joissa värimaailma on yleensä hillitympi. Taloissa uskalletaan käyttää voimakkaita ja kirkkaita värejä sekä rustiikkisia puisia huonekaluja. Pääoven voi valita joko yksi tai kolme lasisena, jolloin oven tyyli säilyy.

Tutustu Komia-ulko-oviin »

 

piklas mahti mallisto ulko-ovet

Mahti ovimallisto näyttävillä pinnoilla ja suurilla linjoilla

malliston ovet tulivat paperille kierrellessäni metsiä tutkimalla kaarnaa sekä puunsyitä vanhasta hirsiladosta. Mallistossa halusin yhdistyvän näyttäviä pintoja ja suuria linjoja säilyttäen maanläheisen tyylin. Ovet ovat näyttäviä ja sopivat taloon tai huvilaan, joka on hirttä, puuta tai kiveä. Värivalikoiman teemaksi valitsin luonnosta poimittuja ruskean ja harmaan sävyjä pikanttina hiilenmustalla ja valkoisella värillä.

Lankku -oven kuvio on jäljitelty vanhan hirsiladon seinästä

Tähän etsimme kauan värikartasta oikeaa keloharmaata. Lisäksi suositusväreinä tummanharmaa, hiilenmusta ja valkoinen. Tämä ovi sopii hillitysti puutaloon kuin hirsitaloon, mutta yhtähyvin valkoiseen kivitaloon hiilenmustana.

Tutustu Lankku-ulko-oviin »

Hirsi –ovi on suosittu puu- ja kivitaloissa sekä vapaa-ajanasunnoissa

Takana on klassisen värimaailman omaava hirsitalo, jossa hirsiurat jatkuvat huomaamatta oveen. Ovi sopii puutaloon ja kivitaloon sekä vapaa-ajanasuntoon. Suositusväreinä ajattelin hillittyjä värejä valkoinen, vaaleanharmaa, keloharmaa, latte, ruskea ja tummanruskea. Pääoven saa pysty tai vaakamallisella lasilla oman maun mukaan.

Tutustu Hirsi-ulko-oviin »

Kartano -oven kuvio on suoraan suuren kartanon tammisesta kalanruotoparketista

Jäljittelin komean parketin oveen, jossa on merellistä tunnelmaa tuova pyöreä ikkuna. Yhtä hyvin tämä ovi käy massiiviseen hirsitaloon, jossa on paljon puupintaa näkyvillä.

Tutustu Kartano-ulko-oviin »

Veden liplatus ja puiden havina, siellä on paikka huvilalle.

Nämä olivat ajatukseni luodessani Huvila -ovea. Useamman suomalaisen unelma on harjakattoinen mökki vesistön äärellä, jossa on ovi, jonka avatessa mieli lepää ja haetaan voimia arkeen.

Tutustu Huvila-ulko-oviin »

 

piklas retro mallisto ulko-ovet

Retro -ovien koti on asukkailleen rakas, elämää nähnyt remontoijan unelma

Yhtä hyvin voi olla uudenkarhea talokomistus maalla tai kaupungissa. Tästä mallistosta löytyy uusvanhoja sekä yksinkertaisia ovimalleja, jotka sopivat remontoitavaan taloon ja uudiskohteeseen.

Rehti mallien ovet ovat tuttuja ja turvallisia ovia

joita on myyty vuosikymmeniä maassamme perinteisiin taloihin. Mallista löytyy 13 erilaista vaihtoehtoa ja perusvärinä valkoinen.

Tutustu Rehti-ulko-oviin »

Aito ulko-ovesta on haluttu huomaamaton

Takan on rusehtava tiilitalo, jossa on ollut puupaneeli ovi, mikä on haluttu päivittää samantyyliseen nykyaikaiseen hdf-oveen. Ovesta on haluttu huomaamaton, jolloin värisävytkin valitsin vaatimattomat valkoinen, ruskea ja tummanruskea.

Tutustu Aito-ulko-oviin »

Suora ulko-ovi on sileä ovi, joka sopii kaikenlaisiin kohteisiin

Pääoven lasivaihtoehdot ovat ruutu, vaaka ja pysty keskitettynä oven leveys- ja korkeussuunnassa. Tähän valitsin väreinä valkoinen, vaaleanharmaa, tummanharmaa, tummanruskea, lämminpunainen ja yönsininen.

Tutustu Suora-ulko-oviin »

Nämä ovat minun ajatukseni suunnittelemistani ovista ja olen iloinen ja hyvilläni malliston saadessa Design From Finland -tunnustuksen.

Nyt sinä voit vapaasti kokeilla verkkokaupassa sinua kiinnostavia ovia vaihtamalla väriä ja oven mittoja. Värejä on reilut 200, joista luulisi löytyvän jokaiselle mieluinen värisävy.
Voit valita oven ulkoväriksi talosi arkkitehtuuriin sopivan sävyn ja samaan oveen sisäpuolelle sisustukseesi sopivan sävyn. Jotta arkkitehtuuria ulos ja sisustusta sisälle toteutuu voi oven ulko- ja sisäpuolen sävyt valita toisistaan riippumatta.

    Jaa tämä sivu:
MarjaSydanmetsa

Marja Sydänmetsä

Kirjoittaja on työtä pelkäämätön moniottelija; muotoilija, pianonsoiton opettaja ja ovimalliston suunnittelija, musiikkia, maalausta ja käsitöitä harrastava neljän lapsen äiti ja aviomiehensä vaimo.